dilluns, 2 de desembre del 2013

Excursió als volcans d'Olot i la Fageda d'en Jordà

Bon dia companys,

Un total de 27 participants ens van acompanyar a l'excursió familiar als Volcans d’Olot i la Fageda d’en Jordà

Va ser un recorregut senzill pensat per poder fer-ho amb tota la família i gaudir del magnífic paisatge del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica amb una quarantena de cons volcànics i mes de 20 colades de laves basàltiques.

La ruta es va iniciar a l’àrea de Can Serra. al costat de l’aparcament on vam seguir les indicacions de l’itinerari 1 (de color vermell).

El primer tram va ser totalment planer i vam travessar la Fageda d’en Jordà.

La Fageda d’en Jordà.- Famosa per ser un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer, de baixa altitud, s’assenta damunt d’una colada de lava que va emetre el volcà del Croscat, la qual ofereix un relleu accidentat, amb abundoses prominències molt característiques, que poden assolir més de 20m d’alçada.

Desprès de travessar la Fageda vam arribar a una carretera que ens va portar a la fàbrica de làctics de la fageda.

Poc després, seguint l’itinerari vermell, ens vam trobar amb l’església Romànica de Sant Miquel de Sacot del segle XVIII.

Passat l’església vam agafar una petita senda que ens va portar al volcà de Santa Margarida.

El volcà de Santa Margarida.- Es un volcà mixt, que va tenir fases eruptives de tipus estrombolià i freatomagmàtic. Aquestes són explosives, i van produir un ample cràter circular, dins del qual hi ha l’ermita que dóna nom al volcà.

Desprès de sortir del volcà de Santa Margarida vàrem agafar l’itinerari 15, de color verd, que ens va portar fins a les grederes del Croscat.

El volcà del Croscat.- El Croscat és un volcà de tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160m d’alçada. És també, segons sembla, el més jove de tots. Durant anys va patir extraccions de materials volcànics al seu flanc, que han deixat un tall impressionant.

Un cop feta la visita a volcà del Croscat vam desfer una part del camí recorregut de l’itinerari 15 fins reprendre de nou el recorregut vermell que ens va portar de tornada al aparcament de Can Serra.

Finalment va sortir un recorregut de 15km i vam emplear un total de 5 hores per fer tot l’itinerari.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada